• Hurtig levering
  • Gode tilbud
  • Personlig vejledning

Flaskevand: Dyrt, forurenende og måske ikke engang bedre

oprettet d. under Inspiration fra kilder og produkter

Flaskevand: Dyrt, forurenende og måske ikke engang bedre

Er flaskevand virkelig bedre end postevand?

Postevand i Holland er blandt det bedste i verden. Alligevel drikker de 400 millioner liter flaskevand hvert år. Flaskevand er dyrere, kommer fra de samme kilder som postevand og skal opfylde færre kvalitetskrav. Så hvorfor vælger vi det frem for det, der flyder fra hanen? Og har vi ret i at gøre det?

Du har sikkert bestilt en Spa Blue på en solrig terrasse. Spa er blevet synonymt med vand. Dette vand, der udvindes i Belgien, øst for Liège og tæt på den tyske grænse, er blevet drukket siden oldtiden. De gamle romere troede, at vandet havde medicinske kræfter. I dag producerer Spa Monopole 440 millioner liter vand om året.

Kildevand eller mineralvand?

Der findes to hovedtyper af flaskevand: mineralvand og kildevand.

Begge udvindes fra naturlige eller underjordiske kilder. Kildevand strømmer til overfladen fra en underjordisk kilde. Mineralvand kommer fra underjordiske kilder, der normalt er geologisk beskyttet mod forurening. Mineralvand, såsom Spa-vand, skal tappes på kilden, mens kildevand kan tappes andre steder.

For at blive mærket som sådan skal mineralvand indeholde mineraler som jern, salt, calcium og magnesium. Ifølge vareloven skal mineralvand indeholde mindst 150 milligram mineraler pr. liter.

Både mineralvand og kildevand kan behandles ved kilden for at fjerne urenheder eller uønskede elementer ved filtrering, dekantering, iltning eller ozonbehandling.

Og postevand? Du vil måske være interesseret i at vide, at postevand i 60% af tilfældene udvindes fra den samme kilde som kildevand. I den henseende er der ikke stor forskel på postevand og den dyre flaske kildevand.

Postevand er 150 til 500 gange billigere

Der er dog én markant forskel: både kildevand og mineralvand er dyrere. På en terrasse koster en flaske Spa Blue mindst 2 euro. I supermarkedet koster en pakke med seks flasker i gennemsnit 0,77 euro pr. liter. Henter du dit vand fra hanen, betaler du meget mindre. Vandforsyningsselskabet Vitens opkræver 0,70 euro (plus et ejendomsgebyr) for tusind liter vand. Ifølge det hollandske ernæringscenter er postevand mellem 150 og 500 gange billigere end flaskevand.

På trods af prisforskellen er forbruget af flaskevand steget i Holland. Fra 330 millioner liter om året i 2011 til næsten 500 millioner liter i 2020. Det er omkring 24 liter flaskevand pr. person pr. år. I Europa har Italien det højeste forbrug af flaskevand med lidt over 188 liter pr. person pr. år. Måske peger dette på den høje kvalitet og gode smag af hollandsk postevand. Ifølge statistikker bruger vi omkring 134 liter postevand om dagen, men kun 1,3 liter af det bruges til kaffe, te og drikkevand. Den gennemsnitlige pris for dette er omkring 1 euro om dagen.

Utrecht mineralvand

Mineralvand udvindes ikke kun i Belgien, det kommer også fra Holland. Bar-le-Duc, et kendt flaskevandmærke, udvinder sit vand fra en dybde på 140 meter på Lage Weide-godset i Utrecht. Den franske flaskevandproducent Sourcy har udvundet mineralvand fra Utrechtse Heuvelrug i Bunnik siden 1988 [ref: https://www.sourcy.nl/ons-verhaal-de-sourcy-bron]. Vandforsyningsselskabet Vitens får sit vand fra begge kilder. Man kan sige, at i Utrecht flyder Sourcy og Bar-le-Duc mineralvand fra hanen!

Vand fra udlandet

Vi importerer også mineralvand fra udlandet. For eksempel sælger Albert Heijn tysk mineralvand (interessant nok til halv pris af sit vand fra Limburg). Kruidvat sælger vand fra Hong Kong.

I 2015 blev 1,9 millioner liter mineralvand importeret fra lande uden for EU, mens 220 millioner liter blev importeret fra EU-lande. At skaffe vand fra andre lande har en miljømæssig påvirkning. Vandet transporteres via lastbiler og skibe, og det betyder CO2-udledning.

Virkningen af flaskevand: 400 gange mere CO2-udledning

Brugen af plastikflasker er også en kilde til miljømæssig bekymring. I Europa genanvendes kun 46% af plastikflasker. Resten af disse flasker ender på lossepladser eller i vores miljø, for eksempel i vores vandveje og oceaner.

Og glasflasker? De fortjener ikke deres grønne glorie. En nylig undersøgelse fra University of Southampton viste, at glas er mere skadeligt for miljøet, fordi det udvindes af sjældne materialer og kræver mere fossilt brændstof til at blive produceret og transporteret. Hvad angår genanvendelse af glasflasker, er dette en energikrævende proces, der involverer flere trin, såsom rengøring, sortering, knusning, smeltning og omformning.

Statistikker viser, at CO2-fodaftrykket af en 1,5 liters flaske vand er mellem 323-447 gram CO2. Til sammenligning udleder kørsel i bil omkring 192 gram CO2 pr. kilometer. Når det kommer til udledning, er der en klar vinder. I en vurdering af virkningen af forskellige typer drikkevand fandt en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature, at flaskevand har 300 gange større CO2-fodaftryk end postevand.

Mikroplast i vand

Men det er ikke alt. Der er mikroplast at overveje. En chokerende undersøgelse fra State University of New York viste, at 9 ud af 10 flasker vand er forurenet med plastikpartikler. Forskere tog prøver af 259 flasker fra 11 mærker og ni forskellige lande og fandt et gennemsnit på 325 mikroplastpartikler pr. liter. De fandt også mikroplastforurening i vand fra glasflasker. Mikroplast ender i vandet dels på grund af kontakt med plastikflasken og dels på grund af tappeprocessen.

Hvad med mikroplast i postevand? Det vil ikke overraske dig at høre, at de også er til stede der, men i meget lavere koncentrationer. En undersøgelse fra OrbMedia viste, at 83% af postevand rundt om i verden indeholder mikroplast. I Europa var gennemsnittet 1,9 partikler pr. 500 ml vand.

Mikroplast og kroppen

Hvilken effekt har mikroplast på vores sundhed? Det er fortsat uklart. Ifølge forskning fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet elimineres 90% af mikroplast af kroppen, men de resterende 10% kan sidde fast og ophobes i lymfesystemet.

Forskere har nu fundet spor af plastik i organvæv, et tegn på, at mikroplast ophobes i kroppen. Selvom der ikke er foretaget undersøgelser for at vurdere virkningen af dette, ved vi, at nogle kemikalier i plastik er meget giftige for sundheden. Bisphenol A er for eksempel blevet forbundet med hormonelle problemer og kræft.

Hvorfor er postevand renere end flaskevand?

Dette fænomen kan forklares med stærk lovgivning i Holland, hvor postevand skal opfylde meget høje standarder. Vandforsyningsselskaber arbejder hårdt på at rense det vand, de indsamler fra overfladevand og grundvandskilder, for at holde sig til de grænser, der er fastsat for 65 stoffer i drikkevandsbekendtgørelsen. Men flaskevand er ikke bundet af de samme regler. Dekretet om emballeret vand sætter grænser for kun 15 stoffer (antimon, arsen, barium, cadmium, krom, kobber, cyanid, fluorid, bly, mangan, kviksølv, nikkel, nitrat, nitrit og selen). Som et resultat indeholder postevand tendens til at indeholde færre uønskede stoffer end flaskevand.

Zero water renser dit postevand

Postevand indeholder måske færre forurenende stoffer end flaskevand, men det er heller ikke perfekt. Hvis du vil sikre dig, at der ikke er uønskede stoffer i dit drikkevand, skal du filtrere dem fra. ZeroWater-filtre fjerner bly, glyphosat, PFAS (PFOS/PFOA), kobber og mere. Interesseret? Tag et kig på vores webshop.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar